Посланикът ни в Москва загърби националната позиция, обяви се против санкциите срещу Русия

Позицията на Коцев не е изненада, карал е школа на КГБ в Москва

Трябва да се положат усилия за отмяната на санкциите срещу Русия, подобни мерки не са нужни на никого. Това заяви изненадващо пред РИА" Новости" българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран в новините на Би Ти Ви. 

„Санкциите са патология на международните отношения. Не са нужни никому”, заяви на антивоенен фестивал в Самара дипломатът.

Изказването му влиза в остро противоречие с обявената от външния министър Даниел Митов позиция, че санкциите трябва да останат в сила без значение от всички реални и мними недостатъци. По-рано през годината той даже ги нарече „единствената алтернатива на по-тежък сценарий”.

Външният министър Митов е категоричен в позицията си, че Русия е сериозна заплаха за сигурността. А санкциите срещу нея трябва да се запазят. 

Коцев също така напомни за икономическия ефект от санкциите и контрасанкциите, които Москва наложи на ред страни в това число и на България.

„Санкциите не са самоцел. Те не са, за да се накаже Русия, а за да се намери мирно решение на ситуацията в Югоизточна Украйна, за да се спре избиването на хора и за съхраняването на живота им”, отбеляза посланикът. 

Едва ли позицията на Коцев е изненада, защото от години е ясна неговата обвързаност с Москва и руските служби. Кариерата му стартира като зам.-министър на МВР по време на правителството на НДСВ, а по-късно зае и поста на български посланик пред европейските общности в Брюксел. Самият Бойко Коцев е бил в школата на КГБ в Москва, а баща му - покойният Васил Коцев, беше шеф на Първо главно управление на ДС. Много източници го свързват и като отговорен за покушението срещу писателя Георги Марков.