Бойна техника на армията на САЩ пристига у нас тази седмица

САЩ са ангажирани към региона, заяви Люк Кофи, бивш американски капитан

Американските военнослужещи, пребиваващи в България, ще получат танкове и тежка артилерия като част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от враждебни действия от страна на Русия, предаде БТА.

Морските пехотинци ще получат четири танка "Ейбрамс", три артилерийски оръдия и шест бронирани разузнавателни автомобила, се казва в съобщението.

Оръжията и военната техника са пристигнали през уикенда от военна база в Северна Каролина в Германия и следващият етап от дългото им пътуване ще е тренировъчната база в Ново село, България, през тази седмица. В момента в базата се намират около 160 морски пехотинци от САЩ на шестмесечна ротация.

Американските военни започнаха да възстановяват присъствието си по източния фронт с Русия след анексирането на Крим, включително в много бивши съветски републики и сателитни държави като Естония, Латвия и Полша.

"От българска гледна точка присътвието на американския флаг показва на всеки, че САЩ са ангажирани към региона", заяви Люк Кофи, бивш американски капитан, който сега е член на фондацията "Херитидж" във Вашингтон. "Макар че в крайна сметка, ако Русия реши да нахлуе в Естония, шепа войници няма да могат да направят много", допълни той.