И. Василев: Причините за влошаване на отношенията Русия - Турция са стратегически и финансови

Проблемът е, че тя няма пазар и не може да влезе в Европа и в ЕС без отчитане на изискванията на Енергийната директива и законодателствата на ЕС

"Основните причини за влошаването на отношенията между Русия и Турция са различните стратегически цели и желанието на Анкара за купуването на природен газ на конкурентни цени", коментира пред БНР енергийният експерт Илиян Василев.

"Газпром" замразява от 1 юли разширяването на тръбопроводната система "Южен коридор", която е нужна за доставките на природен газ по газопровода "Турски поток". 

Според Василев възможните причини са във влошеното финансово състояние на "Газпром": 

"Последното нещо, което притеснява Русия, е че няма газ. Според последните разчети, които "Газпром" направиха, между капацитета на производство и онова, което продава, се разширява "ножицата", която в момента е достигнала 180 млрд. куб. м. Той има достатъчни количества и се отказа от "Южен поток", защото първо това е невъзможно без съгласуване с ЕС и второ, защото финансовите позиции на компанията рязко се влошиха през последната година-две. И на не последно място и заради едно ненужно въвличане на компанията в геополитически игри от Кремъл, което фактически удари основно нейното реализиране на бизнес инициативи", смята експертът. 

"Около 5 млрд. са вложени в "Южен поток" и в турския коридор, по-голямата част от което е инфраструктура и капацитети на територията на Русия. Проблемът е, че тя няма пазар и не може да влезе в Европа и в ЕС без отчитане на изискванията на Енергийната директива и изобщо законодателствата на ЕС. След като няма такава рамка, то очевидно парите, които ще бъдат вложени в подобна инфраструктура през Черно море, не могат да бъдат гарантирани, че ще бъдат върнати", заяви Василев. 

Според Василев сред основните причини за влошаването на отношенията между Москва и Анкара е, че и двете държави изхождат от съвършено различни стратегически цели при реализацията на тези проекти: 

"Русия иска да залее Турция и да блокира алтернативни транзити, а Турция иска да запази свободата си, както и че Анкара държи закупуването на природен газ да става по конкурентни цени".