Т. Петкова: Има възможност разходите в НЕК да бъдат намалени с 10%.

На път сме да овладеем кризата в енергетиката. Правителството има волята, полага и усилията, за да се случи подобно нещо

"Има възможност административните разходи в НЕК да бъдат намалени с 10%. Не знам дали съзнателно е водена политика за увеличаване на тези разходи, но със сигурност е възможност те да бъдат оптимизирани". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

„Общото с кризата в НЕК, и кризата в Гърция е, че има финансов дефицит. Разликата е, че в южната ни съседка кризата не може да бъде овладяна кризата, а в енергетиката – може и то скоро. За щастие имаме комисия за енергийно и водно регулиране, цената трябва да бъде определена по обективен начин” направи тя паралел с актуалната обстановка.

„От страна на правителството – няма политически сили, които да пречат, не знам кои политически сили е имал предвид министър Иванов. Трябва да се спре с тези инсинуации. Комисията ще определи цената на електрическата енергия, трябва да бъдат спрени течовете в системата. Резервите, които могат да бъдат материализирани – промени в различни закони – това ще доведе до съкращаване на дефицита на НЕК.” категорична е Петкова. Една от готвените промени, е да се издават месечни сертификати, които да покажат от кои предприятие трябва да се купуват на преференциални цени. Само от тази мярка може да се спестят 50 до 60 милиона, категорична е тя.

Продължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок е приоритет. Рано е да говорим за Турски поток, оптимист съм за идеята за газов хъб на територията на България. От друга страна интерконекторът с Гърция е обект от общ интерес, неговото изграждане е приоритет за всички, упорито работим в тази посока.” завърши министърът.