САС потвърди решението на окръжния съд: Дворецът "Ситняково" не е на царя, остава за държавата

Съдът уважи искането за обезщетение в полза на сградата за неоснователно лишаване от ползване

Дворецът "Ситняково" е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок. Това реши Софийският апелативен съд (САС), потвърждавайки първоинстанционното решение на Софийски Окръжен съд. Двете царски особи бяха осъдени да предадат владението на имота в държавна полза. Съдът уважи и предявените от защитниците на държавата претенции за обезщетение заради "неоснователното й лишаване от ползване" на разкошната сграда.

Така след "Царска Бистрица" и "Саръгьол" Симеон Сакскобургготски загуби и "Ситняково". Миналата година Софийският окръжен съд се произнесе, че имотът не му принадлежи. Така тезата за законността на "царската" реституция, поддържана от Симеон и защитата му, за пореден път се провали в съда. 

Комплексът "Ситняково" е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон. Днес той е със статут на недвижима културна ценност. Състои се от три сгради, а прилежащата му земя е над 20 декара. През 1993 г. той е предоставен за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.