Нейков: Не злобейте, мислете му какво правим, като се върнат 100 000 гурбетчии от Гърция

Румен Гечев: 20-30 години са нужни на южната ни съседка да се оправи

"Каквото и решение да вземат днес гърците, те трябва да си понесат последиците от него, но нещата да си решават гърците, а не някой друг". Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред Нова ТВ. Той обаче предупреди, че външната намеса в южната ни съседка не е добра практика. 

Румен Гечев от БСП добави, че който и да е премиерът на Гърция в момента, страната е като Титаник, който се е ударил в айсберг и неминуемо потъва. Тримата заедно с бившия социален министър иван Нейков се обединиха около това, че референдумът все пак не е за излизането на държавата от ЕС, а от еврозоната. "Прогнозата е, че и двете страни се опитват да извлекат максимума, ще седнат на масата на преговорите и ще опитат да договорят условията с известни промени", отбеляза той. Гечев предупреди, че кредиторите трябва да бъдат внимателни, когато "нахлузват усмирителната риза на една страна". По думите му при тези макроикономически условия няма как гръцката икономика за изплува през следващите 20-30 години.

"Безплатен обяд няма, ние този урок вече го научихме", констатира на свой ред Иван Нейков. Той е категоричен, че навсякъде има правила, които трябва да се спазват. "Това е един от малкото случаи, в които стоим в хора по пантофи и викаме да им е хак на гърците. Докато гледаме сеира, можем да пострадаме, и то много осезаемо - в икономическа, и в социална посока. Гърция спори за първо място с Испания за български работници", каза още Нейков. Той предупреди, че може да се стигне до там, че да се чудим какво да правим с десетките хиляди наши работници, които ще се върнат в България.