Цветан Цветанов: Да не връщаме Трудови войски, да образоваме ромите!

Ако Патриотичният фронт говори честно, ще имаме правителство

"Декларацията на Патриотичния фронт" не е ултиматум към ГЕРБ. С тях имаме съгласие по много въпроси като битовата престъпност и изборните промени, например". Това заяви лидерът ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БТВ. Той подчерта, че ГЕРБ не е лидерска партия и не е съгласен с твърденията на "патриотите", че Бойко Борисов взима еднолично решенията в нея. Той допълни, че ако разговорите между ГЕРБ и ПФ продължат честно и открито, както е било досега, ще имаме стабилно правителство.

Според него подобни изказвания са нормални, имайки предвид, че идват местни избори. Цветанов подчерта, че конфликтът с ромите също е част от кампанията, но той не е от днес, а от началото на прехода. "Утре имаме среща с премиера Бойко Борисов и лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красими Каракачанов, на която ще уточним някои техни изисквания към правителството", заяви Цветанов. 

По отношение на ромите той коментира, че не трябва да връщаме Трудови войски, където са работили голяма част от тях по Живково време, а да ги интегрираме чрез образование. "Ние не трябва да ги приемаме всичките под общ знаменател и да се възползват от тях само по време на избори, а да ги стимулираме", подчерта Цветанов. 

Бившият вътрешен министър каза още, че ГЕРБ застава твърдо зад здравните реформи на министър Петър Москов и подчерта, че не му е оказван политически натиск да промени решението си за приватизационната си политика в болниците. Той дори е доволен, че и с опозицията са намерили общ език по този казус. 

Цветанов допълни, че ГЕРБ е готова да води диалог по всички въпроси дори с ДПС и БСП. "Петър Москов дори покани като министър депутати от "Атака" на дискусия по здравните проблеми", каза още депутатът. Той каза още, че водел често разговори с настоящия вътрешен министър Румяна Бъчварова, с която се разбирали отлично. Цветанов не пожела да коментира делата срещу себе си преди да се е изказал съдът. Според него няма да има сблъсък на местно ниво между Реформаторския блок и ГЕРБ, ако самите реформатори не го предизвикат.