Цинизъм: Калфин обяви отварянето на досиетата за ненужно и вредно за държавата

Комисията трябва да бъде закрита, обяви Калфин

"Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден за държавата", заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин на журналистически въпрос.

"Двайсет и шест години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там. Това, което е останало, е действително на хора, които са работили за държавата, заяви Калфин", каза още той. 

"Мога да ви кажа, че когато един дипломат работи и за разузнаването, това е най-нормалната практика в 90 процента от случаите, а в момента единствените жертви са тези дипломати, които президентът отказва да назначи за посланици, защото са си вършили работата навремето, и които са изключителни професионалисти, работили за България - впрочем с много шарени политически възгледи, понеже познават голяма част от тях", добави вицепремиерът.

"За мен целият процес е порочен, а комисията, която е създадена, би трябвало да бъде закрита, или да се превърне - има примери от други страни - в Център за историческа памет или каквото и да е друго, а държавата да си запази досиетата и документите, които са свързани с държавната сигурност, ако може", каза още Калфин.