Преди 22 години СДС внася първият вот на недоверие срещу кабинета на Любен Беров

На днешния ден през 1993 година, по предложение на СДС е внесен първият вот на недоверие срещу правителството на Любен Беров, но той е отхвърлен от парламента. 

За периода на неговото управление СДС внася общо шест вота на недоверие, което е своеобразен рекорд в най-новата ни история.

Проф. Любен Беров, чието правителство е съставено с мандата на ДПС след свалянето на кабинета на Филип Димитров (СДС), стана известно като правителството на „Мултигруп”, тъй като по него време силовите групировки и новопоявили се икономически структури като тази на Илия Павлов направиха гръбнака на организираната престъпност в България, се оказа агент на Второ главно управление на ДС. Сензационното откритие направи Методи Андреев, тогава председател на закритата през 2002 г. по настояване на НДСВ, БСП и ДПС Комисия по досиетата. 

„Любен Беров е друг знаков премиер – агент, защото управлява, когато мафията си взе държавата. Тогава „Мултигруп” стана най-силната групировка в България”, добавя Андреев.

В ортодоксалната му биография пише: Любен Беров е роден на 6 октомври 1925 г. в София (починал през 2006 г.). Завършил е Икономика в СУ "Св. Климент Охридски". Професионалната си кариера започва във Висшия икономически институт в София. От 1971 г. е професор.

През 1976 г. става доктор на икономическите науки. От 1997 г. е академик. Бил е професор в Института по балканистика и хоноруван професор в Икономическия институт в София; съветник на президента на Р България по икономическите въпроси; председател на Министерския съвет (1992-1994).

Автор на повече от 200 труда - монографии, студии и статии по икономическа история на България и Балканите.