Ще подкрепим Св. Синод частица от мощите на св. Кирил да се върнат в България, заяви премиерът

Срещнах се с учениците от български училища от цяла Европа и представители на българската общност, дошли за традиционното поклонение, написа Борисов във Фейсбук

В базиликата „Сан Клементе” бе обслужен молебен в памет на Свети Кирил и поднесох венец на гроба на светеца. Това написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук”.

„При пристигането на българската делегация бяхме посрещнати от множество българи с песента „Върви, народе възродени”. Срещнах се с учениците от български училища от цяла Европа и представители на българската общност, дошли за традиционното поклонение”, написа премиерът.

„След смъртта на св. Кирил Философ във Вечния град на 14-и февруари 869 г. останките му са положени в мраморен саркофаг – отдясно на олтара, в базиликата „Сан Клементе”. Мястото не е случайно - именно Светите братя Кирил и Методий на една от своите мисии успяват да открият и да върнат в Рим мощите на Св. Климент – четвъртият поред предстоятел на римската християнска общност, ръкоположен от самия Свети Петър”, написа още премиерът Борисов.

„Ние ще подкрепим идеята на Светия Синод частица от мощите на Свети Кирил да бъдат върнати в България”, заяви премиерът в социалната мрежа.