​Каракачанов: Груевски раздели обществото на българи, славомакедонци и антични македоници

В своята позиция на Балканите през 19 и 20 век Русия винаги е прокарва политика за разделение на Македония

До преди 20 години в Македония хората бяха разделени на българи и югомакедонци. Сега са разделени на българи, славомакедонци и антични македонци. Това постигна правителството на Груевски - успя да дораздели обществото. И всичко това на фона на кризата, на мизерията, на бруталното провеждане на политиката, дразни хората, естествено протестират. Това каза в ефира на Би Ти Ви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него позицията на премиера Бойко Борисов и на външния министър относно Македония и конфликта в Куманово е била правилна. Патриотичният фронт, обаче, смята, че държавата не трябва да догонва събитията и да реагира със закъснение, а да участва в тях.

Според Каракачанов в изказването на Сергей Лавров няма нищо случайно. Той припомни вековните опити на най-голямата държава да пробие в Европа чрез контролиране на политиката на Балканите. В началото на 90-те години на 20 век тя се е показала като слаба и неспособна да се справи с това. Сега този ход на Лавров обаче е една заявка Русия отново да се върне на Балканите като основен политически фактор, посочи патриотът.

„Това е един непочтен политически ход. В своята политика на Балканите в 19 и 20 век Русия е държавата, която е прокарвала идеята за разделяне на Македония. Това е истината. Русия беше държавата, която принуди българското правителство и българския княз Фердинанд 1902 година да започне сближение със Сърбия на основата на разделяне на Македония. Руснаците бяха тези, които принудиха България да се съгласи в Скопие да има сръбски владика, без да има един сърбин там, когато Македония беше под турска власт. Руската дипломация беше тази, която натискаше турската власт да пропуска и да създава сръбски, гръцки училища и гръцки черкви. 1911 година руският император беше този, който принуди българското правителство на Иван Евстатиев Гешов да подпише договор със Сърбия за разделяне на Македония. И това беше фундаменталната грешка на българската политика през последните 120-130 години”, върна лентата Каракачанов, който не веднъж е демонстрирал познание си по история.