Димо Гяуров: НСО остава един скъпо платен слугинаж, който изпълнява битови функции

Шефът на НСО трябваше вече да си е подал оставката, след като служителите му пусна човек зад гърба на премиера, посочи бившият шеф на НРС

Четирите законопроекта, свързани със сектор „Сигурност“, които бяха приети на първо чете, страдат от доста дефекти. В тях има очевидни противоречия с действащото законодателство и се надявам това да бъде коригирано между първо и второто четене на законопроектите. Това обяви по Би Ти Ви бившият шеф на НРС Димо Гяуров.

Като пример той посочи законопроектът за Националната служба за охрана (НСО), която според него ще продължи да бъде един скъпо платен слугинаж, който изпълнява битови функции.

Съставът на службите е 1200 човека, безконтролно се уточнява кой и на какво основание да бъде охраняван, няма разписан модел и практически остава липсата на контрол. Не се намалява кръга на охраняваните лица и не се повишава ефективността на охрана на служителите в НСО. Пример за това е случката с премиера Борисов преди няколко дни. Това беше пробив в сигурността. Този човек трябваше да бъде изведен, при съпротива – повален и дори да му бъдат сложени белезници. Тоест, трябваше да бъде неутрализиран. Шефът на НСО трябваше вече да си е подал оставката, след като служителите му пусна човек зад гърба на премиера. А да не говорим за това, което се случи с Ахмед Доган, коментира бившият шеф на НРС.

Гяуров посочи, че са основателни опасенията на депутатите от опозицията, че има текстове в законопроектите, които не гарантиран защита на личните данни на гражданите.

Законопроектът за НСО, например, има текстове, според които, когато едно лице бъде охранявано, може да се налага бъде оглеждан периметъра около него. А това значи, че може да се постави камера срещу вашия дом, може да има и микрофони, които да ви подслушват. Отделно от това служителите имат и полицейски функции – да ви проверяват, да ви разпитват и даже да ви арестуват. Това може да са специфични правомощия, но в този законопроект не са разписани ясно условията, при които това може да се случи, коментира депутатът.

Що се отнася до това дали спецслужбите имат ресурс да гарантират националната ни сигурност, Гяуров беше повече скептичен:

Разузнавателните служби - НРС и Военното разузнаване, горе-долу изпълняват функциите си да събират необходимата информация, но за ДАНС не съм сигурен, че има способността да гарантира сигурността на българските граждани и на държавата.