Москов призна: Не зная за акцията на ДАНС в "Св. Георги"

Министърът на здравеопазването Петър Москов призна "с ръка на сърцето", че няма информация относно акцията на ДАНС в болницата "Св. Георги" в Пловдив. 

Коментира министърът направи в кулоарите на парламента след среща с парламентарната група на Патриотичния фронт, предаде БГНЕС. Той подчерта обаче, че въпреки това ДАНС не са длъжни да му предоставят такава такава информация. 

"Ще разбера и ако има нещо, което може да бъде публично на този етап, ще ви информирам", обеща Москов. На въпрос дали има своя информация за нередности в тази болница Москов отговори, че това е болница с едни от най-сериозните и тежки задължения.

Що се отнася до недоволството на пловдивските лекари и дали се е запознал с декларацията на пловдивския общински съвет, който се обявява против сливането на Комплексния онкологичен център с други болници Москов каза: "Разбирам, че навсякъде в тези големи градове, където има различни видове структури, има напрежение. Разбирам, че ако дори на Общинския съвет бъде представяне информация, че някой закрива нещо, той би реагирал лошо. Никой, никога, дори на ниво обсъждане не е имал намерение да закрива дейности", каза Москов. По думите му, става въпрос за това, че тези дейности отделени в една болница са само част от лечението.

Здравният министър посочи, че е дошъл в парламента по покана на Патриотичния фронт във връзка с хода на законодателството в сферата на здравеопазването, инициативите на правителството и възникналото социално напрежение. "Постигнахме пълно съгласие за тезата на правителството, че лечението на социално значимите заболявания, които ще бъдат част от основния пакет на НЗОК от следващата година, трябва да бъдат комплекси и пълноценни, а не да има феодализация на определени епизоди от кардиологичното или онкологичното ви заболяване", обясни Петър Москов.