ДПС осъди екстремистите в Куманово

Българският етнически модел е алтернатива на гражданските конфликти, подчерта Лютви Местан

ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинство или малцинства, независимо в коя точка на света. Така председателят на партията Лютви Местан коментира случващото се в Куманово, Македония, предаде БТА.

По думите му събитията в македонския град Куманово актуализират стойността на българския етнорелигиозен модел.

"Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", посочи той и призова всички политическите сили да заровят езика на омразата.

Той изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт. 

Местан е категоричен, че проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, това е проблем на балканския регион, на целия Европейски съюз, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир, отбеляза той. Според него ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз би решила проблемите с историческите наслоения в региона, предизвикани от различни конфликти.

Лидерът на ДПС и народни представители от парламентарната група на партията участваха в Първия събор на родолюбието, който се състоя в златаришкото село Горско Ново село. Тук живеят заедно над 500 души, представители на пет етнически групи - българи, власи, помаци, роми и турци, посочиха организаторите на събора.