​Местан: С Патриотите и Реформаторите правителството е обречено на неуспех

Бих се сражавал за България, патриотично декларира лидерът на ДПС

Като български гражданин бих се сражавал за България и това е напълно нормално. Това декларира помпозно лидерът на ДПС от ефира на Би Ти Ви, коментирайки изследване, че само 25% от българите са готови да се бият за родината си.

Според Местан сегашното правителство е обречено на неуспех, ако не реши проблема с формулата на властта.

Не може да е успешно правителството, щом в него участват националистически и ксенофобски партии. Едно е отношението ни към Борисов, съвсем различно е към Патриотите и Реформаторите, които стават все по-опасни. Управлението трябва да бъде от нормални системни партии, а не от сили, които преследват мен и правото ми да говоря на майчин език на митинги, заяви Местан.

Лидерът на ДПС поиска цялата истина за КТБ да бъде разкрита. Той настоя да се види кой политик е бил на хранилката на КТБ и за кои лица преференциалните договори са преформатирани в обикновени, за да си спестят спестяванията. Става дума за 1000 души и ние настояваме имената им да се разсекретят. Не желаем върху ДПС да се лепят етикети и да търпим незаслужени обвинения.

Лютви Местан се разграничи от обвиненията, че Хасковският кмет Георги Иванов няма нищо общо с тях.

Той е припознат за кмет на Рефоматорите и за следващия мандат. Има предел и в това безумно анти-ДПС говорене, не може всичко да ни се приписва. Възможно е да е имало заместник кметове в Хасково от ДПС, но по-важното е, че Иванов е бил кандидат на СДС. Там става дума за контролиран вот. В Хасково освен десните моралисти, фактите бодат очите на всички, посочи Местан. Той даде пример, че през май месец миналата година на евроизборите реформаторите печелят в Хасково малко над 2 хил. гласа, а на вота за парламент през есента гласовете за тях стигат до 15 хил.

Причината е, че в листата на Рефоматорите е синът на кмета Иванов, който сега е депутат. Казусът „Хасково“ сваля моралната маска на реформаторите, жалко и некоректно звучат обвиненията срещу нас, категоричен е Местан. Той отрече да има връзка между Христо Бисеров и кмета на Хасково. 

Трябва да се преборим с така наречените местни феодали, ДПС има ясна стратегия за местните избори. Назрели са условията да направим много по-отговорен прочит на очакванията на нашите избиратели и вече няма да бъдем еднопосочни в коалициите, а ще търсим поливариантно политическо взаимодействие, смята Местан. Политикът изрази съжаление, че кафето, което е изпил с Борисов в Кърджали се приемало доста негативно и това показвало колко е дефектирало обществото ни.

След изявлението на Костов, че ДПС е проклятието за България, взаимодействието ни с БСП в продължение на 15 години сякаш беше безалтернативно. ДПС без да затваря сега диалога с левицата смята да води разумен диалог и с дясното, така ще изградим реален центритски образ.

Мит са обвиненията, че имаме тайни договорки с ГЕРБ. С ГЕРБ и с Борисов нямаме камуникация, защото ние сме в изолация и сме опозиция. Но Борисов за разлика от коалиционните си партньори вижда, че много важни неща за България не могат да се постигнат без ДПС, посочи лидерът на ДПС, посочи политикът.