Армията започва да патрулира по границата с Турция

При засилване на миграционния натиск армията ще увеличи своето участие

От днес започват логистичните дейности, с които Българската армия ще подпомага работата на ГД "Гранична полиция" по охрана на границата ни с Турция, заяви в Елхово заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Той посочи, че се предвижда логистичната подкрепа да бъде осъществявана от 83-ма военнослужещи с 34 автомобила с различно предназначение, разпределени в петте полицейски управления по южната ни граница. 

"При засилване на миграционния натиск армията ще увеличи своето участие“, увери Кюмюрджиев.

По думите му военните ще превозват задържаните нелегални емигранти, както и служителите на МВР, които охраняват границата, а също и органите, контролиращи тяхната работа. Военните ще поддържат и техниката, с която участват в операцията и ще ремонтират и поддържат изграденото досега гранично съоръжение, посочи заместник-министърът. 

По думите му за първите шест месеца операцията ще струва на военното министерство 2 128 360 лева. Досега за нейната подготовка са похарчени около 180 000 лева. 

Според заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев от началото на годината са задържани около 5000 нелегални емигранти. Част от тях са се опитвали да влязат в страната, други да излязат, а някои са заловени във вътрешността на страната. За същото време други 16 000 нелегални не са допуснати да преминат границата, докато за цялата 2014 година те са били 32 000. 

Заместник-министърът посочи също, че засиленият миграционен натиск през последната година е по цялата външна граница на Европейския съюз.