Русия забрани реекспорта на плодове от България

Износителите ни заподозрени, че преправят сертификати

Руската служба за контрол над селскостопанската продукция подготвя решение за забрана на реекспорта на растителни продукти от България в Русия, предаде Интерфакс. Възможно е забраната да бъде наложена и върху останалите страни-членове на ЕС. 

Заместник-директорът на службата Юлия Швабаускене заяви, че решението ще бъде прието и обнародвано до няколко часа. Причината е, че наши износители са заподозрени в това, че внасят продуктите с фалшиви сертификати за произход.

Директорът на руската служба за контрол над селскостопанската продукция Сергей Данкверт заяви, че сътрудниците й ще проверят обстойно всички автомобили, които в момента се намират в склад за временно пребиваване в област Смоленск, съобщи вестник "Вести".

В този склад в момента има над 30 камиона, които са внесли на руска територия 600 тона ябълки. По думите на Данкверт, щателната проверка е нужна, тъй като има съмнения за произхода на плодовете. 

Възможно е да се окаже, че сертификатите за тях са преправяни в България, като страната-производител е подменена на Мароко, Бразилия или Китай. Ако това бъде потвърдено, стоката ще бъде върната на износителя и Русия няма да приема повече реекспортни стоки от страната ни.