Енчев се изложи: Не знае закона, но ще съди Комисията по досиетата

Грижата за запазването на имената и данните е на разузнаването. То дава предложение на Комисията кои данни да бъдат заличени, заяви Александър Кашъмов

"Комисията по досиетата е съставена на партийно-квотен принцип. В ръцете си държа шифрограми от българското разузнаване в Югославия и Гърция, които всеки може да види в библиотеката на Комисията. В края на шифрограмата името, макар и задраскано, може да се прочете. Този човек беше наша оперативна връзка и преди година и половина го намериха обесен край Ниш", заяви независимият депутат Велизар Енчев, който смята, че версията за самоубийство не е вярна.

Той е подал сигнал до прокуратурата за извършено престъпление срещу националната сигурност от Комисията.

"Вие сте бил в разузнаването и знаете, че имената на агентите не са истински, те се подписват с псевдоним", отговори му адвокат Кашъмов, който обясни, че в конкретния документ не е написано, както е по закон, защо са заличени данните. 

Енчев показа и документ, на който се четат датата и часа, в която е предаден от посолството в Югославия и отново заяви, че това е престъпление по Закона за държавната тайна.

"Не дай Боже, ако българското разузнаване в ерата на интернет работи с тези шифри", отговори адвокат Кашъмов от програмата "Достъп до информация".

Той припомни, че правомощията на Комисията са от момента на закриването на ДС.

"Грижата за запазването на имената и данните е на разузнаването. То дава предложение на Комисията кои данни да бъдат заличени".

"Искането на Велизар Енчев да бъде премахнат квотния принцип е опит да се премахне плурализма в Комисията, защото там са представени всички парламентарни партии", коментира юристът.

По думите му, въпреки делата, заведени срещу Комисията, тя е спечелила почти всички от тях, които доказват, че тя работи безпристрастно.