​Държава и църква не почетоха жертвите от кървавия атентат в „Света Неделя“

90 години децата на червените терористи не са се покаяли за кървавото престъпление

Позор! Държавата и църквата се скриха и не отдадоха почит на жертвите на комунистическия терор, убити преди 90 години на днешния ден при кървав атентат в катедралния храм „Света Неделя“ в София.

Взривът, отнел живота на 213 души, продължава да бъде все още най-кървавият терористичен акт в историята на цяла Европа. От първата класация го измести взривяването на двете кули в Ню Йорк от „Ал Кайда“. На възпоменателния митинг тази вечер пред храма „Света Неделя“ в столицата се събраха едва около 250 граждани - сред тях наследници на жертви на комунистическия терор, репресирани от режима на Живков, бивши политици от СДС. Единственият настоящ политик, почел паметният ден се оказа независимият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Минути преди да започне възпоминанието в 19 часа духовниците от храма си тръгнаха назидателно и заключиха вратите му. На проведената преди това вечерня свещеникът не обели и дума, че днес се навършват 90-години от взривяването на същия този храм.

Това е кощунство с паметта на жертвите на кървавия атентат. Не можем да си купим дори една свещ, която да запалим за тях. Но какво да се прави като целият Синод е пълен с комунисти и агенти на Държавна сигурност, възропта бившият политзатворник и емигрант във Франция Петър Бояджиев, пристигнал специално за възпоминанието.

Един от организаторите на събитието – Димитър Вичев, също репресиран в годините на тоталитарната власт, заяви пред насъбралите се софиянци, че е възмутен от безхаберието на държавните институции, които не са се сетили дори с един венец да почетат жертвите на червения терор.

Недоумявам и от поведението на църквата. Оправдават се, че било само дни след Възкресение и не можело да се служи панихида. Но забравят, че българското духовенство винаги и по време на битки, независимо от църковните празници и канона е било редом до българското войнство и офицерство. Днес ги няма тук и децата и наследниците на комунистите терористи. 90 години никой от тях не се е извинил и не се е покаял за невинната кръв, посочи Вичев.

Той издигна лозунгите за декомунизация, пълна лустрация и стоп на кремълската агресия.

Сред ораторите на митинга бяха й Петър Бояджиев, както и Манол Глишев и Кирил Чуканов, които преди дни пък бяха арестувани затова, че изрисуваха паметника на Съветската армия.

В памет на жертвите говори и един от малкото разкаяли се комунисти – Пламен Николов, бивш парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов.

Нямаме право на прошка, носим вина към народа си, но истината трябва да се казва, призна Николов, който призова софиянци да бъдат бдителни към настъпващата московска агресия.