​Ген. Атанасов: Забравиха ли в ГЕРБ кой скалъпи костинбродската афера?

Прокуратурата има пръст в законопроекта за СРС-тата, извиват се ръце, за да се запази статуквото на съдебната власт, убеден е депутатът от Реформаторския блок

Има няколко законопроекта за изменение на НПК. В единия от тях има недомислици, има много важни неща, които ме притесняват, заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия ген. Атанас Атанасов. Той поясни, че с този законопроект се предвижда да се измени законът за СРС по отношение на магистратите, т.е. ако трябва да бъде проследяван някой матистрат, това трябва да става с разрешение на шефа на ВКС. Исканията могат да се правят само и единствено от главния прокурор, поясни ген. Атанасов.

Той попита дали ще прави друго Цацаров, освен да чете СРС-та, ако законопроектът бъде приет. Ген. Атанасов напомни, че има разделение на властите у нас и не може една власт да изземва функциите на друга.

"Не бива да се позволява да се смесват властите. Всеки да си знае мястото", заяви той и съобщи, че въпросният законопроект е внесен от група народни представители, начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Ген. Атанасов поясни, че заради този законопроект има упреци към колегите си от ГЕРБ.

Според Атанасов, прокуратурата има пръст в предложенията за тези промени и някои от законопроектите се пишат под нейна диктовка.

"Този законпроект със сигурност е работен в прокуратурата. В НС има внесени най-малко три законопроекта, които са работени от магистрати и от прокуратурата. Недопустимо е една власт да се опитва да заграби правомощията на другата. На практика се изработват законопроекти за съдебната власт."

Генерал Атанасов обяви още, че се оказва натиск по различни канали тези законпроекти да влязат в пленарна зала. "Не внушавам нищо, казвам какво се случва", отговори той на въпрос на водещите.

"Не бива да се позволява да се смесват властите. Не бива да правят опити да се заграбват части от властта. Опитите ги правят от прокуратурата и съдебната власт.

Защо внасят тези законпоректи от ГЕРБ? Идеята за връщане на тези правомощия се повтаряше постоянно от бившия главен прокурор Филчев, който си остава в неговия социалистически "Плод и зеленчук". Не знам дали той не е идеолог на тези предложения. Заради него Европа нямаше да ни приеме в ЕС."

На въпрос на водещите да не би да тече някаква акция прокуратурата да е подвластна на парламента, ген. Атанасов поясни, че по-добре е да е ясно кой контролира обвинението, отколкото да се твърди, че прокуратурата е част от независимата съдебна власт, а всъщност да не е независима.

"Искам да попитам колегите от ГЕРБ: забравихте ли кой скалъпи костинбродската афера и аферата КТБ? И в двата случая - прокуратурата. След като тази институция е незасима, за да се бори с престъпността, кой ще ги разследва тях?"

Поставям принципния въпрос: Как така части от изпълнителната влас ще бъдат предадени на прокуратурата? Или ръководството на прокуратурата иска да оглави съдебната власт?

"Извиват се ръце, за да се запази статуквото на съдебната власт и се имитират реформи. Ние няма да излезем от властта, а ще останем за да бъдем коректив и реформите да се случчат", убеден е ген. Атанасов