Укрепват дига на река Струма

Другата голяма река в Благоевградско – Места, също е повишила нивото си, но не е преляла никъде

Заради валежите и снеготопенето значително се повишиха нивата на реките в Благоевградско. В района на Струмяни река Струма разруши една от укрепващите диги. Отново заради дъжда в областта се активизираха и свлачища в селата Долен и Осина. Предстои укрепване и изчисляване на щетите.

С около 80 см се е покачило нивото на река Струма за денонощие и в момента е 2. 32 м. Именно придошлите води и силното течение са разрушили една от укрепващите диги в района на Струмяни.

“Имаше баражи с мрежи и камъни, обаче ги скъса, отнесе ги. За нивите има опасност, даже за газопровода, където минава за оранжериите в Кресна. Точно там, много наблизо минава”, обясни Димитър Милчев.

“Машините отвозват скална маса, която вече виждате, за укрепване на дигата. Предполагам, че до края на деня ще успеем да се справим със ситуацията”, уточни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Значително се е покачило нивото и има опасност да прелее и река Орановска в община Симитли.

“На някои места защитната дига вече не съществува, премахната е. Държавните институции не са си свършили работата, коритото е обрасло с дървета”, обясни кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Другата голяма река в Благоевградско – Места, също е повишила нивото си, но не е преляла никъде. По данни на Областната администрация, в Благоевградско няма наводнени къщи и други жилищни постройки, нито пък бедстващи хора.