Иван Сотиров: От 20 години партиите ни рекетират с едно и също меню

Политиците не желаят мажоритарната система, за да не допуснат гражданите персонално да определят кои хора да влизат в парламента, заяви бившият зам.-председател на СДС

Законът за допитването до народа трябва да претърпи сериозна редакция, тъй като е направен така, че освен основни партии и институции никой друг да не може да свика референдум, заяви в предаването "Конструкция"на БНР бившият заместник-председател на СДС Иван Сотиров, участник в създадената гражданска инициатива "Референдум за 100% мажоритарен избор в два тура".

"Смисълът на референдума е гражданите да притискат партиите и институциите да правят неща, които те не желаят. Когато говорим за мажоритарния избор, очевидно това нещо, което се наблюдава от почти самото начало на прехода и все повече се засилва като тенденция, е нежеланието на партиите да допуснат гражданите персонално да определят кои хора да влизат в парламента", посочи Сотиров.

Той обясни, че исторически пропорционалният вот е наложен от партийните апарати и ръководства, които винаги са желали те да редят листите, а не гражданите.

Политикът посочи данни от социологическо проучване, проведено миналата година, което показва, че 56% от анкетираните са "за" чисто мажоритарна система с балотаж. 17 на сто поддържат пропорционалната система.

Според Иван Сотиров първият въпрос на един бъдещ референдум трябва да е формулиран по-конкретно.

"Нашето искане е първият въпрос да бъде формулиран по единствения коректен и логичен начин - "За или против мажоритарни избори"."

Той е на мнение, че мажоритарният вот би решил всички останали проблеми, включително и със задължителното гласуване.

При пропорционална система реално партиите са отнели възможността на хората да избират. Ние виждаме, че от 20 години партиите предлагат едно и също меню и много хора не гласуват. "Дори аз, който съм активен политически човек, се колебая. Познавам хора, които отказват да бъдат рекетирани по този начин да гласуват", допълни Сотиров.