На "Позитано" 20 днес ще е инфарктно

Червеният пленум ще обсъжда промяна в партийния устав, очакват се разправии и скандали заради неприети предложения и абсурдни идеи

Националният съвет на БСП вече ще може да прекратява предсрочно мандата на местните си лидери. Това е едно от предложенията за промяна на партийния устав, които ще бъдат обсъдени от червения пленум на "Позитано" 20 днес, пише "24 часа". В него е записано, че мандата на председателите на областни, общински, градски и районни съвети се прекратява вече не само с решение на структурите, които са ги избрали, но и на Националния съвет. Това ще важи и за шефовете на общински, районни и градски контролни комисии.

Националният съвет и общинските съвети на партията вече ще могат да констатират прекратяване на членство в случаите, когато социалист е влязъл в друга партия или организация, кандидатира се на избори от името на такава или като независим, както и когато системно нарушава програмата и устава, е записано още в промените в устава. Този текст бе определен от червени като поправката "Първанов", защото се разписва след юридическата безизходица, в която бе изпаднало соцръководството миналата година, когато търсеше форма за изключването на Георги Първанов, Румен Петков и сподвижниците им от АБВ. Отново заради техния казус в устава се разписва и начин за попълване на Националния съвет, защото от 1 г. той заседава в намален състав - ще се прави листа на резервите по реда на класиране при гласуването на конгреса.

След напускане на БСП, членството вече ще се възстановява не само пред основната партийна организация - ако тя не се произнесе в срок от 1 месец, писмено заявление може да се пусне и до общинския или Националния съвет, които трябва да излязат с решение в срок от 1 месец. Условието обаче е да е минала поне 1 г. от напускането на партията.

Намалява се наполовина срокът, който се изисква за заемането на съответната длъжност. За шефове на общинско, градско и районно ниво вече ще е нужен 6 месеца партиен стаж, а за членство в Националния съвет или контролната комисия - 1 г. Обяснението е, че това се прави с цел "да се привличат по-лесно млади новоприети другари". В този контекст са и идеите на соцлидера Михаил Миков за разписването на 20% квота за младежи в ръководните органи на всички нива.

За първи път в устава се разписва, че решенията на националните органи са задължителни за изпълнение "съгласно принципа за демократично единство" от всички партийни членове и структури и се разписват отговорности по места за спазването им. Тези, които не са съгласни с приетите решения, могат да отстояват възгледите си, без обаче да се противопоставят и пречат на изпълнението им и без да нарушават единодействието на партията. Обжалването на взетите решения вече няма да спира изпълнението им, се разписва в документа.

Всяка основна партийна организация вече ще има уникален идентификационен код и до 31 януари всяка година ще трябва да провежда отчетно събрание, на което да констатира действителния си членски състав и да приема отчет за дейността и финансите си. При системно слаби изборни резултати или при системно нефункциониране на партийни организации, НС ще може да ги преучредява. За системно нефункциониращи партийни органи пък пленумът ще може да взема решение за предсрочно прекратяване на мандата им, се разписва в уставът.

По време на заседанието на пленума обаче се очаква скандал, тъй като в проектодокумента за конгреса на Цветница не са включени всички направени предложения. Като тези на ветераните на Владимир Топенчаров лидерът на партията и шефът на Общопартийната контролна комисия да се избират от пленума.

Не са включени и предложенията на Кирил Добрев всички червени депутати и членове на Изпълнителното бюро на БСП да бъдат такива не повече от 3 мандата, които бяха подкрепени от няколко общински организации. Идеята му е соцдепутатите след 3 последователни мандата да работят за партията 4 г., преди да има право отново да са в листите за парламента, за да има обновяване. Добрев иска правилото за 3 мандата да важи и за членовете на Изпълнителното бюро. В момента ограничения няма, макар да има 8-годишна мандатност по устав за всички останали лидерски позиции, включително председателя на партията.

На "Позитано" 20 са постъпили над 250 предложения за промени в устава, разкриха запознати. Сред тях имаше и абсурдни идеи, затова вкарваме само основните текстове, всичко останало е отхвърлено с аргументи, обясни член на специалната комисия за промени в устава, която работи по проекта повече от месец.