Ц. Цветанов: Решението на Вучков е натрупвано във времето

Нестандартното на ситуацията е, че трябваше да бъде бързо решена. Не знам кой спретва ченгеджийски номера, но премиерът е много консултативен и винаги е готов на всякакви ходове, смята Цветанов

Решението на Вучков е натрупвано във времето - той искаше да формира екипа си по негов начин. Внасянето на оставка не беше коментирано. Румяна Бъчварова ще бъде подкрепена. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в ефира на БТВ.

„Нестандартното на ситуацията е, че ситуацията трябваше да бъде бързо решена. Не знам кой спретва ченгеджийски номера, но премиерът е много консултативен и винаги е готов на всякакви решения. Той винаги е заявявал, че ще има подобна смяна, въпросът е кога. Премиерът имаше съответните аргументи, в МВР не трябва да има сътресения”, обясни Цветанов. Той беше категоричен, че е в добри колегиални връзки с Веселин Вучков. „Създаде се ситуация, че има притискане. В същото време посещението на шефа на МВР показва доверието към правителството. Не мисля, че Вучков би предал когото и да е.” коментира той.

"Казах на Румяна Бъчварова, че ще бъде много трудно и че това е отговорност, а не привилегия. Всеки си мисли, че става въпрос за привилегия, но това е огромна отговорност. Който е бил вътрешен министър, може да каже какви неприятности и какви несгоди може да има. Тя първо трябва да се запознае със закона за МВР", коментира още Цветанов по отношение на номинацията. Що се отнася до ресорите на вицепремиерите, след като МВР е под наблюдението на друг вицепремиер - Меглена Кунева, Цветанов посочи, че премиерът ще реши със своя заповед пренасочването на ресорите. Относно главният секретар на МВР и шефа на ДАНС, Цветанов заяви, че може да са били на някоя партия, по начина, по който са били защитавани. „Винаги съм казвал, че това главният секретар трябва да бъде сменен, за мен не се справяше добре.” завърши той.