​Ген. Атанасов: Питайте Цацаров дали ще се разплете кошницата с червеите

Цяла партия е следена и разработвана по времето на правителството на Орешарски, казва шефът на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност

Не съм говорил, че протестиращите при правителството на Орешарски са били подслушвани, но към тях бяха прилагани специални разузнавателни средства. Не отделни протестиращи, а цяла една партия беше разработвана и подслушвана по времето на Цветлин Йовчев. Това заяви по bТВ шефът на вътрешната парламентарна комисия ген. Атанас Атанасов. Той е категоричен, че е бил подсушван и разработван Касим Дал. По неговия случай вече е извършена проверка, открити са нарушения и са наказани 4 служители за неправомерно прилагане на СРС.

Става дума за Гребенаров, той е заявителят на СРС-та, като шеф на полицията тогава. Става дума за разработка срещу Касим Дал, тръгнала от анонимен сигнал, постъпил в МВР. Лазаров разпорежда да се работи по този сигнал и Касим Дал е поставен на разработка. Когато ДПС бяха на власт целта беше да следят техните опоненти и да ги контролират като опозиция, посочи Атанасов. Генералът припомни, че по скандала „Червей“ източването на масиви е било изнесено в Бургас, Варна и Шумен, а това са бастионите на ДПС, където партията на Касим Дал проби.

Никой не знае какво е източено от масивите на МВР. И тук както при Лясковец – всички покрай Светлозар Лазаров са виновни и наказани, а главният секретар е чист. Питайте Цацаров дали ще се разплете кошницата с червеите.За сега всичко е затворено в досъдебното производство, замесените отказват да говорят и ще видим какво ще се случи, заяви Атанасов. На въпроси за кадрови промени в службите за сигурност, той бе категоричен, че парламентът си е свършил работата, приел е новите закони за МВР и сега на ход е Министерски съвет. Атанасов отново не скри, че Библиотекарско-сарайската групировка ревностно продължава да брани сегашните шефове в сектора. Според Атаносов основната дейност на тази групировка е икономическата им дейност – да печелят обществени поръчки, а чрез УниБИТ е да гарантират тези схеми чрез обезпечаване на службите за сигурност.

Станишев даде службите на концесия на ДПС В отношението си към Пписанчев, Лазаров и Китов премиерът Борисов е сам срещу всички други, посочи политикът от ДСБ.

Той не подмина и темата със скандалите в АБВ.

Не искам да коментирам конфликтите в тази партия, моето отношение към Гоце Първанов е известно отдавна. Първанов не е народен представител, АБВ беше привлечена в коалицията от Бойко Борисов и ГЕРБ в последния момент. Не мога да коментирам защо АБВ подкрепи дълга, Реформаторите са имали принципна и ясна позиция от самото начало. Проблемът беше грешка в комуникацията, която финансовият министър я разбра и беше активен последните дни, обясни политикът. Той отговори и на обвиненията на президента на бившия шеф на Шесто на ДС Димитър Иванов, който сега е президент на библиотекарския университет.

Не се срамувам, че две години съм бил локомотивен машинист. Завършил съм след това Юридическия факултет на СУ и съм влезнал на общо основание, а Димитър Иванов Гестапото е завършил Първи факултет на ДС в Симеоново. Ако беше проведена лустрация, този човек щеше е никой. Нямам никакви властови амбиции към шефския пост в ДАНС, категоричен е генералът..