Кр. Велчев: Ако Първанов беше в залата, щеше да се убеди в искреността на Калфин

Благодарение на Сидеров гласувахме новия дълг - поименната проверка, която поиска, ни помогна да съберем кворум, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ

Не очаквахме такава парламентарна подкрепа, призна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев по БНТ. "Когато става въпрос за важни решения в държавата, няма значение как се обгрижва всяка една партия, важен е крайният резултат. Партиите взеха националноотговорно решение, вместо тяснопартийно. За одобрението на новия заем много важна роля изигра изказването на финансовия министър, на Ивайло Калфин и на Томислав Дончев", добави той.
Велчев поясни, че това всъщност не е поемане на нов дълг, а е заем за обслужване на стар. "Ако имате задължения към някоя банка и трябва да ги върнете, във всички случаи вие ще търсите прагматичен ход - например да трансформирате заема в друг с по-ниска лихва", посочи той. След като това е било осъзнато и от останалите партии, както и от ДПС, управляващите са получили подкрепа.
Самокритично Велчев добави, че "явно не сме демонстрирали достатъчно комуникативност, но обясни, че обещанието на финансовия министър да не се пипат 2-те млрд. лева заложен буфер е реалистично за следващите три години. "Тези пари ще се използват главно, за да се съживи малкият и средният бизнес. Ще се използват и за покриване на бъдещи дефицити", разкри зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.
Според Велчев основните проблеми на бизнеса са, че държавата забавя плащанията си към него, а с новия дълг това няма да се случва. За да може да има стабилност трябва да има предвидимост, така ще се привлекат и нови инвеститори.
Велчев благодари на Волен Сидеров, че поиска поименна проверка, благодарение на която събрахме кворум, не без шега заяви Велчев. На финала той изказа своето уверение, че ако президентът Първанов е бил в залата, е щял да усети искреността в думите на Ивайло Калфин. Първанов щеше да бъде убеден в необходимостта от заема. Той подкрепи тезата си с думите на Ивайло Калфин: "Ако не е този заем, това значи, че с 12% трябва да се орежат разходите във всички министерства. Ако това стане дори с 5%, аз няма да съм министър", беше коментирал социалният министър.