Подслушвали незаконно полетите на правителствения самолет

Вероятно така са изтекли в медии данни за проблема с правителствения самолет, който кръжа над София поради техническа повреда

Пилоти от Авиоотряд 28 подозират, че са подслушвани полетите на властта.Така, според тях, са изтекли към медиите записи на разговорите между екипажа на правителствения самолет и кулата на РВД в сряда вечерта, когато техническа неизправност принуди машината да кръжи над София, докато изразходва горивото си и кацне.

Специалисти разясниха , че всеки с любителска техника би могъл да слуша полетните разговори, тъй като честотите, ползвани от летище София не са тайна. В интернет има дори специални форуми, които разкриват как точно става това.

Подобна практика обаче е незаконна, защото се застрашава националната сигурност. Няма обаче и законен начин това да бъде спряно, защото връзката между кулата и пилотите е необходима за безопасното летене.

Междувременно става известно, че правителственият "Фалкон" вече е ремонтиран, пише вестник "Преса". След като три дни машината бе подложена на обстойни огледи и тестове от родни и швейцарски експерти, частите, дефектирали в сряда миналата седмица, бяха подменени.

Проблемът е бил в сигнализацията за управление на левия колесник. Пилотите обясниха ,че в кабината светели едновременно две лампички-тази за прибран колесник и тази за неприбран.