Павлина Панова: Не трябва да се прави отстъпление от стратегията за съдебна реформа

Трябва да се търси консенсус в конкретните мерки, чрез които тази стратегия ще се реализира

"При избора трябва да са водещи идеите за ВКС, но стратегията на евентуалния кандидат за управлението на съда не може да бъде отделена от общата стратегия за съдебната реформа в България. Различното мислене и идея по някои въпроси, които още са само стратегически, не трябва да са в минус на който и да било от кандидатите", заяви Павлина Панова, кандидат за председател на Върховния касационен съд. 

"Не смятам, че трябва да се прави отстъпление от стратегията за съдебна реформа. Тези решения, които правителството предлага като начини за реализация на стратегията чрез разделянето на ВСС на две колегии, чрез създаването на някои постоянни комисии - аз самата намирам, че са много рационални и полезни", коментира Панова.

"Мисля, че може би в парламента не трябва да се търси такъв голям консенсус, за да се приеме стратегията, а по скоро трябва да се търси консенсус в конкретните мерки, чрез които тази стратегия ще се реализира. Конкретните мерки са изключително важни как ще бъдат реализирани, в каква насока и в какви темпове", каза още съдия Панова, която е кандидат за председател на .
Когато става въпрос за такъв процес на избор на председател на ВКС"

"Не смятам, че гилдията се раздели. Мисля, че винаги е имало решимост и желание да се случват нормални, логични процеси в съдебната система и в частност във ВКС. Самият факт, че това изслушване на кандидатите пред Върховния съд беше пожелано от 51 от съдии на Върховния съд, че беше посетено от 46 от тях, очевидно сочи желание да бъдат съпричастни към този процес или най-малкото да имат поглед върху това какви кандидати се явяват за позицията".

"Това, с което аз обогатих своята концепция и с което смятам, че тя е действително най-подходяща за бърза промяна на начина на работа на ВКС - това са конкретните мерки, които предлагам във всяка една от областите, които считам, че са приоритетни за работата на ВКС", категорична беше Панова.