​Българите в чужбина гневни на Кунева, мълчи на писмата им

Сънародниците в странство песимисти за провеждането на конкурс за шеф на ДАБЧ

Българите живеещи в чужбина изпратиха трето гневно писмо до вицепремиера Миглена Кунева. Отрицателната им реакция е свързана с предстоящите изслушвания на кандидатите за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

В него обобщено в едно изречение пише: "Без да бъде комисията подбрана и съставена от подходящи хора; без изслушванията да бъдат проведени прозрачно; и накрая, но не последно по важност, без да е ясно дали в концепциите е залегнал въпросът за компетенциите и правомощията на ДАБЧ – какъв е смисълът от обявените от Вас изслушвания?"

Това е трето по ред писмо до сега по темата за ДАБЧ, след като зам. министър-председателят, отговарящ за държавната агенция и българите в чужбина, получи по-рано други два сигнала от наши съотечественици зад граница - съответно от 27.11.2014 и от 19.01.2015 г., съобщава Еврочикаго.

В първото, подписано от българи от пет континента, се настояваше да се изготви и приеме ясна и прозрачна процедура за назначенията в ръководството на Агенцията. Новото ръководство да бъде избрано след открит и публичен конкурс, като всеки кандидат се задължи да представи ясна концепция за дейността на ДАБЧ. В писмото изпратено също и до премиера Бойко Борисов се настояваше също и за въвеждане на онлайн гласуване за българските граждани зад граница, както и за създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“.

Две седмици след него, на 12 декември вицепремиерът Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на ДАБЧ. В нея крайният срок за подаване на документите за участие бе до 20 януари 2015 г.

Второто писмо бе от Временните обществени съвети на българите в чужбина (ВОС) малко преди да изтече срока за подаването на документите.

ВОС изказаха своите виждания относно конкурсите и изслушванията на кандидати за ръководители на държавни агенции в страната, изразиха своите съмнения и препоръки във връзка и с изслушванията за шеф на ДАБЧ.

От кабинета на премиера все още не са отговорили на питанията на българите в чужбина, въпреки че вече са известни кандидатите подали документи за поста председател на ДАБЧ.

Пълният текст на последното писмо до вицепремиера Кунева може да намерите на адрес: http://www.eurochicago.com/2015/01/i-eurochicago-s-otvoreno-pismo/