Местан глобен, че агитира на майчин език – ще търси правата си в Страсбург

Лидерът на ДПС заяви, че ще предприеме тази стъпка не защото не обича страната си, а защото иска да я види като демократична родина на равноправни граждани

Лидерът на ДПС Лютви Местан показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език различен от българския по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. Това е и причината да потърси правата си в Страсбург, става ясно от негово изказване в Народното събрание.

„ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната демокрация? На наша страна са международните договори и заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург - не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като демократична родина на равноправни граждани.” беше категоричен политикът.

„Дискриминационният текст в Изборния кодекс беше приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили без една – ДПС. Останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право - майчин език, заяви той. Според него ДПС се оказва в изолация всеки път, когато поставя въпроса за майчиния език в закона за просветата, в този за гражданската администрация, за българското гражданство или за реабилитация на репресирани лица.

Лидерът на ДПС заяви, че останалите партии "доволно потриват ръце", че са оставали ДПС самотни в противодействие на ксенофобията и омразата. "Ако днес сме сами в тезата, че никой няма право да обижда ромите, то това не е изолация, а въпрос на политическа гордост", категоричен бе Местан. По думите му, ако един министър си е позволил подобни квалификации, това е много по-сериозен довод за вот на недоверие, отколкото цялостната политика на едно министерство.

Отстояването на мултикултурализма Местан нарече силата на ДПС, макар други да определят това като слабост. Според него популизмът има общи характеристики, независимо дали той е ляв или десен. Целта на искането за вот на недоверие не е била сваляне на кабинета, нито в ДПС са имали илюзия, че Петър Москов може да подаде оставка. "Целта ни бе да проверим дали е наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата", завърши той.