Проф. Константинов: Предстои война, България ще е важен плацдарм

Лоялността на Турция към НАТО не е на 100% и затова България става все по-важна, заяви математикът-анализатор

Срещата между Йенс Столтенберг и Росен Плевнелиев е интересна по отношение на перспективата за предстоящата война с „Ислямска държава”. Това е една рутинна среща, която обаче е интересна по отношение на перспективата за предстоящата война с „Ислямска държава”, каза в интервю за Агенция „Фокус” математикът проф. Михаил Константинов.

„Взето е решение за унищожаване на това „раково заболяване” и то вероятно ще се случи в близките няколко месеца. В този случай България ще бъде важен плацдарм за авиацията на НАТО, т.е. тук ще има интензивен трафик на бойни самолети на НАТО във връзка с предстоящата война. Знаете, че с Турция има известни проблеми”, обясни проф. Константинов.

По думите му, тяхната лоялност към НАТО не е на 100% и затова България става все по-важна. „Мисля, че България трябва да изиграе своите козове в това отношение, още повече, че „Ислямска държава” е едно образувание, което колкото по-рано бъде изчегъртано от лицето на Земята, толкова по-добре”, подчерта проф. Константинов.
„Смятам, че българският бюджет за отбрана е малък и това е очевидно. Смятам, че армията се намира в жалко състояние, но в България не са проблем малкото пари, а това, че много се краде. Парите са малко, защото много се краде”, заяви проф. Константинов. Според него на много места са откраднати повече от половината пари. „Същото важи и за българското здравеопазване. За 3-4 години парите за здравеопазване са се увеличили два пъти и половина. Качеството на българското здравеопазване падна. Имам хипотеза, че ако още два пъти увеличим парите за здравеопазване, то ще изчезне.

Апелирам към всички български институции, всички българи и всякакви възможни органи и чужденците, които ни контролират, да намалят кражбите в България и тогава ще има пари”, каза още проф. Михаил Константинов.

Той коментира и тригодишния отчет на президента. "Постът български президент по принцип предполага един успешен мандат. Българските президенти имат успешни мандати. При Росен Плевнелиев нещата не тръгнаха особено убедително. Той обаче имаше трудни задачи. Искам да отчета, че все пак за две години и половина трябваше да прави два служебни кабинета. 

За Георги Първанов той каза: "Преди него за цели 10 години не му се наложи нито веднъж да прави служебен кабинет. Това означава, че нито един път не е имало толкова дълбока политическа криза. В този смисъл периодът на управление на Росен Плевнелиев е един много труден за България и света. Това обяснява и някои негови колебливи действия."
Според пороф. Константинов, не е работа на една държава в нашия мащаб по този начин да говори с лидера на една велика сила. Това не показва сила. Тя не се състои в това да кряскаш срещу другия. "В този смисъл, мисля, че г-н Росен Плевнелиев ще си извади поуки”, допълни той. Според него, българският президент трябва да се държи с уважение към останалите държавни лидери. „А да дразниш Путин напразно, бих казал, че е доста глупаво. Това важи и за другите български държавници. Ние сме лоялни съюзници на НАТО, членове сме на ЕС, но сме и партньори с Русия. Ние получаваме почти 100% от енергоресурсите си от там. Само това говори, че трябва да се държим прилично”, каза още проф. Михаил Константинов