​Ясен Тодоров скочи на Кънев: Първо да прочете Конституцията, преди да иска оставки

Лош знак е да има разнобой сред съдиите у нас

Не е добър сигнал съдиите да не си говорят. Не е добре да има разнобой сред съдиите в най-големия съд у нас. Трябва да се намери решението на проблема в управлението на СГС. Тази позиция лансира в студиото на БНТ Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет.

Не за първи път Тодоров защити своите колеги във ВСС, подчертавайки, че въпреки многобройните критики, това е институция, която е гаранция за сигурността в държавата. Затова определи апела на Радан Кънев към депутатите за оставки на членовете на ВСС като несъстоятелен от гледна точка на Конституцията и Закона за съдебната власт.

Препоръчвам на Радан Кънев от Реформаторския блок първо да прочете Конституция и закона за съдебната власт, преди да отправя подобни апели. И тъй като говоря в лично качество, бих пожелал на НС в настоящия си състав да изкара в пълния си мандата, така както и правителството, защото страната ни има нужда от стабилност. Що се отнася до ВСС, срещу когото се води две години черен пиар, колкото и да е критикуван е втората институцията, която е гаранция за стабилност. Не мога обаче да не изразя опасенията си от новата концепцията за съдебна реформа, предложена от министъра, която срещна много критики в професионалните среди. Не ръководството на СГС, където експертите откриха проблеми със случайното разпределение на делата, а стратегията за съдебна реформа предизвиквала съмненията, коментира Тодоров.

"Аз съм твърдо "за" предприемане на всякакви възможни стъпки за по-ефективно правосъдие, но те не са тези, които са начертани в стратегията", каза още магистратът и добави, че според него съдебната реформа ще предизвика хаос

Ясен Тодоров определи днешната критична позиция на седемте посланика по повод нереформираната съдебна система у нас като прецедент, но се въздържа да коментира изявленията на дипломатите.