Томислав Дончев: Имаше натиск срещу предложените промени, засегнахме интереси

Наредба за прилагането на закона ще се издаде до края на месец януари 2015 година, едва след като се постигне съгласие, заяви вицепремиерът

Вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев обяви в сутрешното студио на Нова елевизия, че предложените от ГЕРБ промени в осигурителната система са били подложени на натиск, за да бъдат оттеглени. Той не посочи откъде са идвали тези опити, но уточни, че става дума за засегнати интереси.

Дончев припомни, че още от лятото, по време на обсъжданата предизборна програма на ГЕРБ, са разисквани промените в осигурителната система. "С нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия, а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство”, заяви вицепремиерът.
Според него, още при създаването на коалицията за подкрепа на правителството е било ясно, че няма пълно съгласие по всички теми и за някои от тях ще се търсят и допълнително гласове от други парламентарни сили. „Много неща, които ги няма в общата ни декларация, ще се случат в бъдеще, ситуацията е динамична”, посочи той.
Томислав Дончев прогнозира, че до края на месец януари 2015 година, едва след се постигне съгласие, ще се издаде Наредба за прилагането на закона. Той потвърди, че има уговорка в коалицията разговорите за направените законови промени в осигурителната система да продължат. Споед него фектът от промените в осигурителната система не е директен и чисто финансов.