М. Миков: Промяната в пенсионното осигуряване ще бъде прието с гласовете на ГЕРБ и ДПС

Създава се един буфер за НОИ от частните партиди, за да се компенсира по-малкото плащане от бюджета към държавния осигурителен фонд, смята Миков

"БСП настояваше осигурителният праг да бъде 3 000 лева, защото иначе богатите плащат по-малки осигурителни вноски, а бедните поемат цялата тежест", коментира лидерът на БСП Михаил Миков.

Той категорично заяви, че БСП ще гласува против предложението промяната в пенсионното осигуряване и прехвърлянето на партидите от частни към държавни осигурителни фондове.

"Още по-лошото е, че не хората сами ще си ги прехвърлят, а ще бъдат прехвърляни служебно", заяви Миков и припомни, че по времето на Симеон Дянков бяха прехвърлени резервите от 1.2 милиарда лева на НЗОК.

"Сега се прави същото, създава се един буфер за НОИ от частните партиди, за да се компенсира по-малкото плащане от бюджета към държавния осигурителен фонд", смята Миков.

Той прогнозира, че промяната ще бъде приета с гласовете на ГЕРБ ДПС, както и сериозна криза в управляващото мнозинство. 

"България изгуби поредния шанс да бъде стратегически център-първо с "Белене", после с Бургас-Александрупулис и сега, когато "Южен поток" ни заобикаля и става "Турски поток". Хъб ще има и без България, а на Варна първо трябва да осигуриш газта. Заобиколиха ни трасетата и оттук нататък всичко е пр, за да се успокоят страстите", коментира Миков.

Според него, това правителство не е направило нищо, за да предотврати това развитие на събитията.

"България трябва да отстоява националните си интереси, всеки може да те разбере. Както и в аферата "Цемеко", където едни 4 милиона заминаха за обезщетение на немския концерн", коментира политиката на правителството Миков.