​Борисов: Днес очакваме от ЕК точен отговор какво да правим по "Южен поток"

Всички европейски лидери трябва да поемат своята отговорност, каза Борисов

"Очакваме днес да ни се отговори точно – какво да правим по "Южен поток". Имаме двустранно споразумение ратифицирано от парламента, имаме ангажименти по него. Оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не можем да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари", заяви пред  журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

"Хубавото е, че сега всички европейски лидери, включително Европейска комисия, Европейски парламент, Европейски съвет, канцлера на Германия, сутринта и с Джоузеф Дол, и с групата на ЕНП в парламента - аз им разгънах картата, показах им всъщност какви са проблемите на България, какви са юридическите пречки, това че ние сме прогнозируем партньор на Европейския съюз означава, че и те трябва да поемат своят ангажимент да ни отговорят с "да" или с "не" кое може, или кое не. 

Всички са наясно и сега господин Дол ми е оставил време пред ЕНП да запозная колегите с това какво би понесла България като щети, ако не станем гъвкави, бързи в действията си заедно с цялата Европейска комисия. Надявам се днес да развържем този възел", коментира Борисов.

"Подкрепяме плана „Юнкер“, виждам големи възможности за България, особено в общи проекти с Румъния. И разбира се и газовия хъб, който предлагаме на Варна да се направи като първа стъпка за общ европейски енергиен съюз, раздвижване на борсата", каза още Борисов преди срещата на върха на лидерите на ЕНП. 

"Този газов хъб може да бъде направен по плана „Юнкер“ с Германия, с Франция, с който пожелае. В смисъл, активни сме много и съм оптимист, че вече проблемите са не само на България, или както един немски колега днес се изрази – Черният Петър да не остане за пореден път в България", допълни Бойко Борисов.