​Кънев: Незабавна проверка на частните пенсионни фондове – може да са кухи като КТБ

Пенсионната реформа не може да се решава на неделно матине, казва реформаторът

Ако се приеме решение с което да започнат трансфери от частните фондове към НОИ, защото това е предложението, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам. Това обяви по БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Реформаторският блок няма да подкрепи текстовете в Бюджет 2015 относно пенсионната реформа в пленарна зала, коментира Кънев.

Според него промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не така на неделно матине.

Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът обаче ще нараства с по четири месеца годишно. Депутатите решиха да дадат право и на хората сами да избират къде да се осигуряват допълнително за втора пенсия – дали това да става в НОИ, или в частен фонд. Темата предизвика бурни коментари, че това е опит за национализация върху парите на хората.

Кънев открои, че процесът на съгласуване на решенията в коалицията има за цел не да няма сърдити, а да се стигне до най-правилното решение и случаят е характерен с това, че не се стига до най-правилното решение.

Трябва да си дадем време и да общуваме с всички заинтересовани страни, които не са само синдикатите, отбеляза лидерът на ДСБ.

Радан Кънев коментира, че според него след обстойно обсъждане нито една политическа група в 43-ия парламент няма да подкрепи това решение. Той изрази и съмнение, че частните пенсионни фондове трябва да бъдат ревизирани, а лично той не вярва на контрола на Комисията за финансов надзор. Кънев припомни, че тези фондове отчитат една добра доходност от 5%, но няма гаранция, че тя е реална, а данните и отчетите не са манипулирани както при КТБ.