Местан бесен на реформаторите, обвинява ги в ксенофобия

Лидерът на ДПС обвини РБ, че са рекетирали Борисов

"За ДПС ромите ще гласуват, защото гласуват за себе си. При нас ромите водят листи, а не са на 9-то, 10-то, 11-то място", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. 

"Ако вие, г-н Кънев, имахте ръст навсякъде в страната, колкото в Хасково, тук щяхте да имате 150 народни представители, обаче имате едва 290 хиляди гласа. Вие имате огромен проблем, имате тотална асиметрия между народното ви представители и огромният ви властови мерак", обърна се Местан към съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. 

"Вашият проблем е в ксенофобската теза, която имате, а не в думите", каза Местан и добави, че ПФ е днешното управление, заради "начина, по който рекетирахте Борисов".

Скандалът започна, след като ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов, който заяви, че линейки на "Спешна помощ" няма да влизат в ромските махали, където са изложени на опасност от насилие.

Впоследствие съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев иронично се обърна към Местан с думите: "Боли Ви, защото не можете да властвате" и това предизвика яростната реакция на лидера на ДПС.