Масови проверки на мобилни екипи за незаконна сеч

173 мобилни контролни екипа ще следят за добива и търговията с дървесина. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, като посочи, че идеята е след създаването им, екипите да бъдат разпределени на случаен принцип в даден регион, където да работят.

Проектът беше споменат по време на представянето на мерките за ограничаване на незаконната сеч в Държавно горско стопанство „Ботевград”. „Тези мерки са два типа. Първият пакет от мерки са организационни на терен. Първо ще създадем нови 173 мобилни контролни екипа за дейностите в горските територии”, посочи Танева.

„Второ въвеждаме по точно определен график маркирането на дървесината с идентификационен код с пластмасова пластина”, допълни министърът на земеделието и храните. „Тази система е въведена в две или три поделения на горски предприятия, като от скоро тя е внесена и взета като модел от други страни. Ефектът от нейното използване е довел до 20% увеличаване на прихода или до пресичане на 20% незаконен добив”, уточни тя.

Идеята е мерките да започнат да функционират от средата на следващата година, като бъдат обединени в единна информационна система, която да проследява пътя на добива и търговията на дървесина от мястото на отсичането до склада за съхранение и местата за преработка.

Министърът коментира, че само за някои от мерките ще има нужда от изменения в нормативната уредба, като наредби и подзаконови нормативни актове в Закона за горите. По думите ? те ще включват изисквания за регистрация на лицата, които извършват дейности в горската територия. „Ако такова лице има издадени вече актове за нарушения, то няма да може да получи повторно регистрация”, обясни Танева и допълни, че в момента този режим е достатъчно либерален.

„Ще въведем и допълнителни изисквания по отношение на налагане на административните наказания. До края на тази година те ще бъдат инициирани”, посочи министърът. Тя допълни, че се предвижда и въвеждане на териториални единици за охрана в рамките на горските предприятия.