В.Симеонов: По етническа линия бутнали Исмаилов да стане доцент, няма ценз

Патриотичният фронт не е против личността на Орхан Исмаилов, а е против поставянето на важни държавни постове на хора от протурска партия. Това заяви съпредседателят на „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО” Валери Симеонов, цитиран от Фокус.

„Коментираме и не сме съгласни с назначаването на хора от партия, която е изцяло е приближена, да не казвам, подвластна на Реджеп Ердоган. Това за нас е недопустимо. А доколко е реална заплахата и рискът да се предизвика правителствена криза, не мога да определя. Мога само да отговарям за позицията на Патриотичния фронт и в по-малка степен за позицията на коалицията”, обясни Симеонов.Той допълни, че от коалицията не са безкритични и относно това, дали Исмаилов има необходимия ценз да заеме длъжността „заместник-министър на отбраната”. 

Според Валери Симеонов, Исмаилов е доцент, без да има изискуемия по закон тригодишен преподавателски опит. „Те по етническа линия са го бутнали, движили са го нагоре и са му давали съответните титли и научни звания. Това е истината, няма какво да се заблуждаваме”, подчерта той.

На въпрос дали, ако Орхан Исмаилов сам се откаже от поста това би решило проблема, Симеонов отговори положително. По думите му, с действията си Исмаилов ще докаже, че не е службогонец и че приема интересите на България пред своите лични. Лидерът на Патриотичния фронт допълни, че за сега все още няма категорични отговори на тяхното искане от страна на министър-председателя и Реформаторския блок, но бе категоричен, че те са сериозни в намерението си да оттеглят подкрепата си за кабинета.