Илиана Йотова: Не сме флиртували с ГЕРБ, БСП е единствената опозиция

БСП е единствената опозиция, която стои в лявото политическо пространство. Това са фактите, заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова в разговор в студиото на „Радио К2". „Ние продължаваме да държим на нашите политики, които сме обещали пред хората, това, което е добре за народа ни. Позицията ни беше ясна още от самото начало. Не сме флиртували с партията, която спечели най-много гласове на изборите, нито пък сме влизали в съмнителни коалиционни споразумения. И до момента се вижда, че спазваме тези политически линии, обещани пред хората", категорична бе тя.

Йотова отбеляза, че за първи път от 12 години БСП сменя своя председател. „Нека да бъдем обективни, защото Михаил Миков нямаше време, за да реагира и да направи необходимите промени, а направо влезе в предизборна кампания, при това в една заварена ситуация. Но и да не забравяме, че той вече започна първите стъпки за промени в партията. Очевидно е, че този път промяната няма как да бъде само на думи", обясни евродепутатът.

Илияна Йотова изрази надежда правителството ще свърши доста работа, за да може страната ни да тръгне напред, защото ситуацията е много тежка. „Искам да посоча един факт, който всички институции се правят, че не го забелязват. Имам предвид ситуацията със спестяванията на хората в КТБ. Защото, ако заради обявяването й в несъстоятелност ще се забавят плащанията в навечерието на празниците, то това би било тежко за много българи", посочи евродепутатът. Йотова попита, ако тези хора не си получат средствата, защо трябваше да се тегли заем за милиарди.

На въпрос, свързан с позицията на ПЕС, в която се изразява дълбоко безпокойство от последните политически събития в България, Илияна Йотова подчерта, че става въпрос за позиция на социалистите в Европа, а не за декларация на нейния председател. „Съвсем нормална практика е, когато се провеждат избори и се съставят нови правителства в държавите-членки, да се разменя информация, да се изказва предварителна позиция. Позиции имаше и от ЕНП, дори г-н Жозеф Дол дойде специално в България и изрази становището си още в процеса на формиране на правителството", припомни тя.

Българското женско лоби събира 1 млн. подписа за борба с насилието срещу жените

Българското женско лоби ще събира 1 млн. подписа, които ще бъдат представени на Европейската комисия за започване на законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените, стана ясно по време на конференция „Немият вик на насилието" по инициатива на евродепутата от левицата Илияна Йотова.

Българският представител в Европарламента подчерта необходимостта от възможно най-бързото подписване и ратифициране на т.нар. Истанбулска конвенция от страните в Европа. „Тази конвенция бе приета от Съвета на Европа през 2011 г., след като през 2002 г. той препоръча създаването на национално законодателство за насилието срещу жените. Засега само 11 страни в Европа са я подписали. Поздравявам моята хърватска колежка г-жа Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП, която днес е наш гост и която отбеляза, че Хърватия вече привежда законодателството си в духа на Истанбулската конвенция, макар и страната само да е подписала конвенцията, без ратификация в хърватския парламент", посочи Йотова. „България има Закон за защита от домашното насилие, но той указва какво да се прави, едва след като жената вече е била физически или сексуално насилена. Липсва превенцията и въпросът как въобще да не се стига до такива случаи", коментира още тя.

На последвалата дискусия представители на гражданското общество и ръководители на неправителствени организации изразиха благодарността си към Илияна Йотова, че насочва внимание към сериозния проблем с насилието срещу жените и подкрепиха инициативата й Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от България. Представителите на организациите бяха съгласни за нуждата от мрежа за превенция на всички нива на обществото. Г-жа Йотова и г-н Пирински изразиха надеждата, че и новата Европейска комисия ще обърне повече внимание на този въпрос.

Сред гостите бяха колегите евродепутати на г-жа Йотова, Георги Пирински, Мария Арена, евродепутат от Белгия и координатор в Комисията по правата на жените и равенство между половете, както и Биляна Борзан, евродепутат от Хърватия и също член на комисията.