Силовият вицепремиер: Прокуратурата трябва да се почувства част от съдебната реформа

Да се отхвърля едно име само затова, защото се казва Орхан Исмаилов е неприемливо. Той е политически ангажиран човек. Това коментира вицепремиерът Меглена Кунева по БТВ, която ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Вицепремиерката ще наблюдава още Агенцията за българите в чужбина и за бежанците.

„Аз бих казала: Спокойно, дами и господа“, заяви Меглена Кунева. Нееднократно чух декларации от тяхна страна, че те нямат никакви намеци от тяхна страна за ксенофобия.

Кунева посочи, че ако е имало предварително решение на парламентарната група на Реформаторския блок за издигането на Исмаилов, това би направило позицията му по-силна, отколкото сега, когато е номиниран само от министъра на отбраната. Призова Патриотичния фронт да разговаря с Исмаилов, за да прецени качествата му и така да докаже, че не проявява ксенофобия.

Много е важно от Реформаторския блок да бъдем единни. За мен най-важното е да има правила, по които да се издигат кандидатурите, коментира Кунева.

Силовият вицепремиер Меглена Кунева е поискала днес от министъра на финансите Владислав Горанов Реформаторският блок да бъде информиран предварително за готвени назначения.

Вицепремиерката коментира и назначението на Радослав Миленков. Според Кунева той бил представен на реформаторите в парламента в отсъствието на Найден Зеленогорски, а само пред представители на ДСБ.

"Когато става дума за чувствителни теми, макар и в по-тесен кръг е трябвало Реформаторският блок да бъде уведомен достатъчно предварително. Ние умеем да направим така, че информацията, която ни е дадена, хем да бъде обсъдена задълбочено, хем да не излиза извън рамките на блока", каза тя.

Кунева постави три условия, при които блокът би дал кредит на доверие за назначаването на Радослав Миленков на поста - съгласие на търговските банки, комуникиране с Реформаторския блок и резултати на 4 декември, когато фондът трябва да започне да изплаща депозитите в банките.

Относно решението Станимир Флоров да оглави ДАИ – Кунева заяви: Най-лошата политика би била да поставяме обществото пред свършен факт, без каквито и да е било аргументи.

Никога няма да прибързвам с обвиненията си, но и никога няма да премълча опасенията си, посочи тя. Аз ще имам достъп до всичко което ме интересува в ДАИ и ДИКСИ, заяви тя по отношение на новите й отговорности в силовите ведомства.

Запитана за номинирането на разследвания за корупция Станимир Флоров за шеф на КАТ, Кунева отговори, че той е предложен от министъра на транспорта и тя още не е чула неговите аргументи.

Вицепремиерът каза, че подкрепя правосъдния министър Христо Иванов за реформата в съдебната система. Тя съобщи, че ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров, когото не познава, и ще потърси аргументи "прокуратурата също да се почувства част от тази реформа и с нейните аргументи".