Местан: Имаме резерви към опита да се провежда социална политика през данъци

Председателят на ДПС призова кабинетът да демонстрира приемственост

"ДПС като ясен либерален профил и отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци". Това заяви в Народното лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъждането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Ново предложение предвижда да се въведе нулева ставка на данъка върху добавената стойност за стоки, които са произведени в България, като хранителни продукти, лекарства, учебници и учебни помагала

„Социалната политика се провежда през бюджета и в този смисъл смятаме, че 43 НС трябва да продължи политиката на приемственост по отношение на закона за ДДС от гледна точка на съхраняването на унифицираната ставка. Взех думата най-вече, за да коментирам един аспект на прилагането на Закона данъка за добавената стойност, който стои извън тялото на самия закон. Става въпрос, че в недалечно минало наблюдавахме порочна практика на възстановяване на ДДС“, заяви Местан.

„Колкото и да е силен рефлексът да отричате всичко сторено в предишни управления, едно трябва да се признае на кабинета „Орешарски“ – прекъсна порочната практика на политическата целесъобразност при възстановяването на данъка на добавената стойност и по всеобщо признание на бизнеса, данъкът се възстановяваше по поредността на настъпилото задължение от страна на държавата“, обясни лидерът на ДПС. Според него новият кабинет трябва да демонстрира ясна приемственост, категорична и по отношение на равнопоставянето на всички бизнес субекти в страната.

"Заявяваме, че носим своята отговорност за съхраняването на плоския данък през 42-ро НС и това бе проява на наша политическа отговорност и последователност", каза Местан.

„Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, определихте мисленето на тройната коалиция като плоско. Смятам, че плоският данък не беше продукт на плоско политическо мислене, а на модерно либерално мислене. Добре е тази политика на приемственост да продължи и от 43-то НС“, призова той в заключение.