Лютви Местан: Kогато говорим за КТБ е необходим тежък катарзис

При Симеон Дянков КТБ стана четвърта банка в страната - Защо не си го върнете от Москва, да го питате?, риторично попита лидерът на ДПС.

Когато говорим за КТБ само смирение не е достатъчно, необходим е тежък катарзис, като политическа и наказателна конкретна отговорност, защото е засегнат значим публичен интерес.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите в парламента.

"Да не заблуждаваме обществото и да кажем, че гарантираните влогове на вложителите в КТБ ще се изплащат с данъците на всички български граждани. Това ще се случи, защото трябва да се случи. Такъв е законът", заяви Местан. Не можем да се правим, че нищо не се е случило. Настояваме за ясна политическа и наказателна отговорност на основата на безспорно установената истина. По отношение на КТБ няма такова нещо като света вода ненапита, посочи Местан.

Лидерът на ДПС припомни, че 5 редовни и 2 служебни правителства се разполагат в периода на възникване и набъбване като гъба след дъжд на това нещо, което днес трудно бихме определили като банка. Не е било непорочно още самото зачатие през 2000 г., това е било възмездно, възмездността се проявява едва днес под формата на месечни тлъсти семейни хонорари, наеми и прочие. Кой от тези хонорари било за консултантски услуги или други, е с адрес ДПС, за да се облъчи публичното съзнание упорито и систематично с внушението за КТБ като банката на сараите. Искаме да знаем истината, каза Местан.

"Не искаме нищо друго, затова и внесохме закон, който има за цел да свали банковата тайна и да разкрие всички обвързаности на публични фигури с тази банка, не искам да чувам аргументи за банков тайна, защото, за да я има, ни трябва банка, оказа се, че май нямаме банка, а по-скоро пирамида", добави той.

Казусът КТБ предполага първо да се вгледаме в себе си, преди да се опитаме да сведем този порок до една партия или една две персони. Проблемът е систематичен, този казус не е най-доброто основание за разгръщане на характеристиките между министъра на финансите от периода 2009 и 2013 и министъра на финансите по време на Орешарски. Ако ви е токова мил този финансов министър защо не си го върнете от Москва, може би ще бъде полезен и за днешното управление, запита Местан.

И двете първопричини поставят въпроса за политическа отговорност, а втората за КТБ и за наказателната отговорност на лица и институции. Ако днес имахме проблем единствено с по-оптимистичните приходи, заложени от предишния кабинет, нямаше да вкараме страната само по тази причина в режим на свръх дефицит, щяхме да говорим кои са били причините кабинетът да ни предложи подобни оптимистични очаквания за бюджет, добави той.

ДПС ще се въздържи от подкрепа за актуализацията на бюджета. Ще се въздържим от подкрепа, защото, когато с един акт страната ни ще влезе в свръхдефицит, дължим истината на гражданите за КТБ. Не може да се емитира дълг от 3 млрд. без да сме казали защо и без политическа отговорност.