​Публикувана от Faktor.bg стенограма предизвика скандал по Нова ТВ

Отмяната на алинеята, предвиждаща затвор за необезпечени кредити била част от предизборната прогрпама на НДСВ

Публикувана от Faktor.bg стенограма на Народното събрание от 9 ноември 2001 г. предизвика скандал по Нова ТВ. Осман Октай показа в ефир стенограмата и обясни че преди 13 г. НДСВ и ДПС са отменили лобистки важната ал. 3 от член 220 от Наказателния кодекс. Според нея със затвор до 10 г. се наказват банкери, отпуснали необезпечени кредити. Именно тогава Царят и Доган чрез лобистки текстове поставят началото на олигархико-задкулисния политически модел, който управлява години наред държавата. Октай посочи, че видните лобисти за премахването на тази важна алинея са царските депутати Иван Искров, проф. Валери Димитров Димитров, омбудсманът Константин Пенчев и др. Според него тогава с тази поправка е са развързани ръцете на политици и бизнес, за създаване на банка-пирамида, която да обслужва елита.

Малко след изявата на Октай по телефона се включи проф. Валери Димитров. Известният юрист, автор на банковото ни законодателство обаче даде доста елементарно и несвързано обяснение за премахването на важната алинея. На два пъти той подчерта, че тази промяна на НК била част от програмата на НДСВ. Доста нелогично обяснение, защото това не я прави качествена и обществено полезна. Димитров обясни още, че показаната от Октай стенограма г. била от дебатите в правната комисия, а важна била стенограмата от пленарна зала, защото там се изтъквали истинските мотиви за отпадането на алинеята. В действителност обаче публикуваната от Faktor.bg стенограма, както и показаната от Октай е точно от заседанието в пленарна зала – 9 ноември 2001 година. Именно на това заседание поправката в НК е приета с гласовете на НДСВ и ДПС. От дебатите в залата пък става ясно, че опозицията от ОДС в лицето на бившия финансов министър Муравей Радев предупреждават управляващите, че отмяната на тази алинея ще докара банките до фалити.

Проф. Валери Димитров обясни, че текстът в отпадналата алинея бил глупав и блокирал цялото банково законодателство.

Този законопроект беше подкрепен от БНБ и от банкерите в страната, потискаше се инициативността на банките, добави Димитров.

Икономистът Георги Кадиев отчете, че отмяната на тази алинея вероятно е първият грях на НДСВ като млада партия. Той смята, че законът не е пълен и изчистен.

Вижте ТУК скандалната стенограма и разследването на Faktor.bg.