Оформя се формула: ГЕРБ и Реформаторите в правителството, ПФ и АБВ подкрепят

БНБ опита да принуди политиците да спасят КТБ на всяка цена

"Каквото и решение за КТБ да бъде взето в момента  ще е лошо защото ще има засегнати. НС имаше желание да дадем малко време на БНБ, която да се срещне с потенциални инвеститори. Това продължи до средата на днешния ден, до момента, в който Иван Искров прочете в парламента от консорциума.

Те настояват държавата да вложи 2.3 милиарда лева, а те да участват с активи, които ще получи БРОМАК на Цветан Василев. И това вече категорично доведе до решението, което взехме днес", заяви пред БНТ председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Основната вина за това състояние носи банковият надзор, който не само, че не е оказвал контрол, но е разрешил на КТБ да купи банка "Виктория". Отговорност носят и ДАНС, финансовото разузнаване, КФН. В България има закон за доказване произхода на парите над 10 000 лева, а в случая говорим за 4.2 милиарда, които са изнесени от страната", коментира Стоянова.

"КТБ е била гнила и преди да бъде поставена под специален надзор, но начина, по който действа БНБ през тези няколко месеца доведе до утежняване на кризата с банката. Петте месеца на специален надзор бяха проспани и пропиляни от БНБ, може би нарочно, за да поставят политиците пред дилемата да "спасяват положението" на всяка цена", 

"1.7 милиада са негарантираните, само 400 млн са на физически лица, останалите на са предприятия, болници, общини", съобщи Стоянова.

Тя отхвърли тезата, че има КТБ-коалиция между ГЕРБ и ДПС, като поясни, че предложението на бюджетната комисия за спасяване на банката е било гласувано от практически всички от 8-те парламентарно представени партии.

"Много преди да дойде Жозеф Дол в България ние проведохме първия кръг консултации за съставяне на правителството и знаете, че тогава затворихме вратата за няколко партии-ББЦ, "Атака" и ДПС.

Оформя се формула за управление ГЕРБ и Реформаторите в правителството, Патриотичният фронт и АБВ", прогнозира Менда Стоянова.

", Хората не искат нови избори, ГЕРБ също не иска нови избори. Страната е в много тежко положение, еврофондовете са сперни, икономиката е в много тежко състояние и едни нови избори ще я доведат до колапс", коментира тя.