Страховете от фалит на КТБ са преувеличени, смятат експерти

Става дума за фиктивни обороти, които не са влизали реално в икономиката

"Правилният път е спасяването на КТБ", заяви след днешното решение на парламента проф. Чавдар Николов. На противоположното мнение е бившият изпълнителен директор на банката Любомир Весов. Според него, е трябвало да се действа дори много по-рано и банката да бъде обявена в несъстоятелност.

"Трябваше много по-рано да се изреже болното място, за да не застрашава банковата система. Вярно, че ще пострадат много честни вложители, които са спестявали там заплатите и пенсиите си или честни бизнесмени, но така или иначе банката е нежизнеспособна и да се наливат пари в нея е наливане на вода в пясъка", коментира Весов.

Весов, който е напуснал банката през 2008 година, коментира, че банката е нарастнала лавинообразно само в рамките на две години, което не е било нормално спрямо икономическата ситуация в страната.

"Капиталовата дупка се е получила като следствие от абсолютна безнаказаност и безконтролност. Вината е на собственика и мениджмънта, от една страна, и на банковия надзор, те носят равна отговорност. разбира се, вина носят и специалните служби и финансовото разузнаване", коментира Весов.

Според проф. Николов, обаче, намесата на прокуратурата в кризата с КТБ е била напълно незакнна и немотивирана.

"За да влезеш така, в която и да било фирма, що остава за банка, трябва да си абсолютно убеден, че там е извършено престъпление. До момента такова нещо не е доказано".

Според двамата експерти, едно от разумните решения, взети днес от НС е да се възложи на БНБ, която да наеме чуждестранна фирма, която да проследи пътя на парите.

Те се обединиха около мнението, че всъщност, опасенията за икономиката, ако бъде фалирана банката, са преувеличени.

"Става дума за кухи фирми и фиктивни обороти. Те не са влизали реално в икономиката на страната. но тепърва трябва да се установи за какви парични потоци става дума и къде са отивали те", коментира Весов.