А. Гълъбов: В КТБ се пази "рентгеновата снимка на българската политическа корупция"

Според неге грешена формулата на преговорите, ГЕРБ е трябвало да започне с това, до което стигна в момента

Без всякакво съмнение решаването на проблема с КТБ с парите на всички ни, през държавата, е нещо, което всеки нормален данъкоплатец и гражданин реагира. От друга страна, обаче не съм сигурен, че това е точно моделът "КОЙ". Точно обратното. В трезора на КТБ се пази "рентгеновата снимка на българската политическа корупция". Това заяви социологът Антоний Гълъбов в ефира на БНР.

„Много важно е да се разбере, че разследването и установяването на всички тези схеми и връщането на парите няма да стане бързо. Много важно е да има ясен сигнал и да има политическо съгласие, че КТБ не трябва да бъде забравена и оставена встрани от общественото внимание. Не съм убеден доколко протестът ясно артикулира тези различни аргументи аргументира се той повод предстоящия граждански протест тази вечер.

Според него оставката на Иван Искров няма да реши проблема, а трябва да се създадат правила, които да не позволяват политически и корпоративни интереси да не управляват публичните дела.

Относно политическа ситуация, той заяви, че сгрешена схемата, по която са започнали преговорите за съставяне на правителство. „ГЕРБ започва с двустранни преговори, а трябваше да започне с това, до което стигна в момента. Тези три седмици преговори не дадоха реален резултат от гледна точка на промяна на позициите на останалите политически формации, а ГЕРБ остана в доста некомфортна роля. И в момента остават открити възможностите, които бяха налице и преди три седмици, като правителство на малцинството.

„В момента аз не виждам политическа партия, която би предизвикала нови избори. Има страх от избирателите и това е много видимо във всички политически формации. В момента дори би могло да мине и правителство само на ГЕРБ.” завърши Гълъбов.