Румен Гечев: Не вярваме на слуховете, че инвеститор ще спасява КТБ

Гечев нарече "безсмислено начинание" наливането на пари в банка, която е напълно разсипана

Парламентарната група на „БСП Лява България” потвърди позицията си, че членовете й няма да подкрепят законодателните предложения за оздравяване на КТБ. Това обяви от парламентарната трибуна червеният депутат Румен Гечев.

„БСП – Лява България” настоява за изпълнението на закона такъв какъвто е”, тъй като досегашните опити на социалистите показвали, че няма как да бъде оздравена банката.

Ние категорично подкрепяме изпълнението на действащото законодателство. Всички с гарантирани депозити могат и трябва да бъдат компенсирани от българската държава, смята той. Позицията на БСП е, че банковата система да направи всичко възможно да мобилизира резервите си. След това трябва да се мобилизират ресурсите на Фонда за гарантиране на влогове. Чак като последен вариант трябва да се мисли за вземане на средства от бюджета. В противен случай се създава прецедент и едва ли не всяка банка, която има временни или постоянни проблеми, да минава на сметката на българските данъкоплатци, подчерта бившият икономически министър.

Той не приема за сериозно, че има външен инвеститор, който иска да оздрави КТБ. "Ние се учудваме на слуховете, които вървят от дни, за някакви инвеститори, които идват, кръжат над София", възрази Гечев. 

Според него няма такъв инвеститор, който за да спаси 5 лв., ще инвестира 500 000 лв. и ще се опита да оздрави банка, която е разсипана, която се следи в медиите по часове и минути. И макар да е добре КТБ да бъде оздравена, това не може да стане. Ето защо ние сме против оздравяване банката с обществени средства”, допълни той. Според него, освен липсващите 4,2 млрд. лв., в КТБ ще трябва да бъдат налети още милиарди, но това е едно безсмислено начинание, коментира още социалистът.