С. Цацаров: КТБ е чисто присвояване, виновен е банковият надзор

Всичко е ставало пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица

"Дупката в Корпоративна търговска банка в размер на 4,2 милиарда лева е свидетелство за безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор", твърди в интервю за вестник "Преса" главният прокурор Сотир Цацаров.

"Кои са реалните резултати - изнесените сега или тези в захаросаните доклади от надзорни инспекции на "Банков надзор" в БНБ?"

Според него, не трябва да се създава впечатление, че преди да бъде поставена под специален надзор КТБ е била просперираща.

Тя е била "просперираща за един или няколко човека, защото е обслужвала перфектно целите им и схемите на финансиране, в които са участвали", коментира Цацаров.

"За разследващите не се открива нищо ново - тази картина бе известна за нас. Разликата сега е, че се потвърждава публично от три компании с международен опит и авторитет в такива одити и някак си вече не издържа тезата, че прокуратурата съзнателно изкривява истината. Най-важният проблем обаче остава - вложителите. Той не може да бъде подминат - хората и техните влогове. Дискусията на тази тема в парламента е обнадеждаваща", смята главният прокурор и отхвърля критиките, че прокуратурата е допринесла за "срутване" на банката.