Йордан Цонев за КТБ: Във всеки случай ще бъде употребен публичен ресурс

Има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да започне фактическият разговор за КТБ, увери Цонев

Така или иначе публичен ресурс ще бъде употребен, най-малкото за изплащане на гарантираните влогове. По тази причина е нашият закон за осветляване на всичко, което става в КТБ. Това заяви бившият председател на бюджетната комисия в НС по повод наскоро внесеният законопроект, който касае кризата с банката пред БНР.

„Предпочетохме да направим законопроектът да касае само частта му в това, което е ставало в КТБ. Да знае българското общество кой има кредити и не си ги връща, как акционерите са харчили парите на вложителите за придобиване на собствени имоти, кои политици имат сметки, депозити и кредити” уточни Цонев..

Той обясни, че има готовност, след като бъде избрана временната бюджетна комисия, да започне фактическият разговор за КТБ. „Ако се движим по сегашната законова процедура, след като квесторите осчетоводят данните на одиторите и ги вкарат в счетоводството на самата банка, те ще представят счетоводния баланс на БНБ, Централната банка ще има 5-дневен срок за отнемане на лиценза на банката. И до 20 дни ще започне изплащането на гарантираните влогове. Който и финансист да запитате, в момента, в който гражданите си изтеглят влоговете – няма банка. Има и т.нар. "пазарно решение", които ние от ДПС подкрепяме, ако може да се случи”.